Wanneer je investeert in een zonne-energiesysteem om groene energie op te wekken, kom je misschien wel in aanmerking voor een subsidieregeling. Vanuit de Nederlandse overheid zijn er verschillende regelingen en subsidies opgesteld. Op deze manier wordt het investeren in duurzame energie gestimuleerd. Bekijk de zonnepanelen offerte
Inhoudsopgave:
Subsidies zonnepanelen
Wil je zonnepanelen kopen? Aangezien zonnepanelen steeds goedkoper worden, bouwt de overheid financiële ondersteuning af in de komende jaren. De btw op zonnepanelen is vanaf 1 januari 2023 op 0% gezet. Daarnaast kan zelfgeproduceerde elektriciteit nog tot aan januari 2025 terug geleverd worden aan het elektriciteitsnet. Daarna wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd. Toch wil de overheid dat het aantrekkelijk blijft om panelen aan te schaffen.
Zonnepanelen subsidie voor bedrijven
Ondernemers en zakelijke partijen kunnen subsidiekrijgen voor zonnepanelen. Zonnepanelen subsidies voor bedrijven is in het leven geroepen omdat er volgens de klimaatdoelstellingen in een hoog tempo verduurzaamd moet worden. Meestal zijn de subsidies voor organisaties gestaafd op de inkomstenbelasting of op de vennootschapsbelasting. De subsidieregeling Zonnig Zuid-Holland van provincie Zuid-Holland is hier een goed voorbeeld van. Bij je gemeente of provincie kun je altijd informeren naar de mogelijkheden die bij jou in de regio van toepassing zijn.
Energiebesparende maatregelen
Vanuit de Nederlandse overheid zijn er verschillende subsidieregelingen voor zonne-energie. We hebben er een aantal op een rij gezet.
- SEEH regeling (Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis). Dit is de subsidieregeling voor energieadvies, procesbegeleiding en/of een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Deze regeling is voor verenigingen van eigenaren (VvE’ers).
- MIA (milieu investeringsaftrek)/ Vamil (willekeurige afschrijving milieu-investeringen). Deze regelingen zijn er voor ondernemers die investeren in milieu vriendelijke technieken.
- ISDE is de investeringssubsidie duurzame energie. Dit geldt bijvoorbeeld voor de aanschaf van een zonneboiler, een hybride warmtepomp en de aansluiting op een warmtenet. Deze regeling is geldig voor woningeigenaren maar ook voor zakelijke gebruikers zoals particuliere verhuurders.
- HER+ regeling is bedoeld voor hernieuwbare elektriciteit in de Topsector Energie.
- EIA is de energie-investeringsaftrek. Dit is een belastingaftrek van de fiscale winst die van toepassing is bij investeringen in de vermindering van co2.
- SCE regeling is er voor energiecoöperaties of VvE’ers.
Naast de zojuist benoemde regelingen zijn er ook andere regelingen, bijvoorbeeld van je eigen Gemeente of de Belastingdienst. Deze informatie kun je gemakkelijk vinden op de website van de overheid (Ministerie van Economische zaken en Klimaat).

Salderingsregeling
Wanneer je een kleinverbruiker bent, mag je tot 1 januari 2031 de energie die je produceert en terug levert aan het net – of een gedeelte daarvan – wegstrepen tegen je verbruik die op dezelfde aansluiting zit. Dit heet salderen. Terugleveren gebeurt wanneer zonnepanelen meer stroom produceren dan dat je op dat moment werkelijk afneemt. De hoogte van die vergoeding is verschillend per energieleverancier. Dit moet voor huishoudens en bedrijven met een kleinverbuikers aansluiting een redelijke vergoeding zijn, zoals in de Elektriciteitswet staat beschreven. Alle teruglevering van energie via een kleinverbruikersaansluiting, mag tot 1 januari 2025 gesaldeerd worden. Je moet dan ook wél energie verbruiken. De salderingsregeling wordt vanaf 2025 langzaam afgebouwd tot 2031.
Subsidie zonnepanelen gaat stoppen
Ondanks dat de subsidie op zonnepanelen gaat stoppen, zullen er alsnog verschillende mogelijkheden zijn waarmee je kan profiteren wanneer je zonnepanelen aanschaft. Voor 2023 was er de btw teruggave regeling, waarmee je 21% van je zonnestroomsysteem terugkreeg van de Belastingdienst. Het btw tarief is sinds 1 januari 2023 op 0% gezet. Dit klinkt in eerste instantie misschien ongunstig, maar het voordeel hiervan is dat je bij aanschaf van zonnepanelen geen btw hoeft te betalen.
Ondanks dat de salderingsregeling langzaam afgebouwd wordt vanaf 2025, hoeft dit niet nadelig te zijn. Uit onderzoek van TNO blijkt dat zonnepanelen zich binnen 7 jaar terugverdienen en gemiddeld 25 jaar meegaan. Het geld dat je in zonnepanelen steekt levert net zoveel op als een rente van 5 procent op een spaarrekening. Investeren in zonnepanelen is dus zeker de moeite waard.
Zonneboiler subsidie
De overheid vindt het van belang dat particulieren investeren in hernieuwbare energie. Ondanks dat de landelijke subsidie zonnepanelen is afgeschaft, hebben gemeenten vaak wel subsidies beschikbaar voor woningisolatie, elektrisch koken, duurzame energieopwekking en warmtenet.
Lokale subsidies
Er zijn naast de nationale regelingen ook meerdere lokale regelingen. Doorgaans is er een stimulering duurzame energieproductie vanuit gemeenten en provincies. De mate waarin verschilt per lokale overheid. Dit kan in de vorm van een vaste vergoeding of een percentage op de aanschafkosten van de zonnepanelen. Lokale subsidies en lokale initiatieven kun je altijd checken bij je eigen provincie of gemeente.
Veelgestelde vragen
Is er in 2023 nog subsidie voor zonnepanelen?Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepanelen aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepanelen specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepanelen specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepanelen Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►