Heb jij oude zonnepanelen liggen op het dak en wil je nieuwe laten plaatsen, maar weet je niet of de oude zonnepanelen gerecycled kunnen worden? Geen probleem want, zonnepanelen kunnen eenvoudig gerecycled worden, ze zijn namelijk vatbaar voor een tweede leven.Bekijk de zonnepanelen offerte
Hoe lang gaan mijn zonnepanelen mee?
Hoelang een zonnepaneel meegaat, is afhankelijk van verschillende factoren. Een van deze factoren begint bij de installatie. Als de zonnepanelen foutief geïnstalleerd worden kan dit de levensduur van een zonnepaneel verkorten en het kan ook nog gevolgen hebben voor de opbrengst.
Zonnepanelen zijn niet alleen duurzaam tijdens, maar ook na hun berekende levensduur. Veel waardevolle materialen die afschreven worden uit de oude zonnepanelen, zijn namelijk opnieuw te gebruiken. Zo kunnen miljoen zonnepanelen hergebruikt worden om andere zonnepanelen te maken of andere producten, zoals potten of flessen.
Subsidie energiebesparende maatregelen
Subsidie voor energiebesparende maatregelen in huis zijn er nog wel degelijk. Voor zonnepanelen helaas niet meer maar wel voor hybride warmtepompen, zonneboiler en andere isolatiemaatregelen.
Zonnepanelen optimaal zonne-energie
De levensduur van zonnepanelen is gebaseerd op de periode waarin de zonnepanelen optimaal stroom kunnen leveren. Zonnepanelen kunnen namelijk wel tot 40 jaar op je dak liggen. Net als bij batterijen verouderen panelen en leveren ze na verloop van tijd minder zonne-energie op. Dit noem je ook wel degraderen. De levensduur van een zonnepaneel is altijd afhankelijk ban de snelheid van de degradatie.
Natuurlijk heeft niet elk merk en type zonnepaneel dezelfde degradatiesnelheid, dit verschilt per merk en per type paneel. Dit kan variëren tussen de 0,5% en 2%.
Wie recyclet zonnepanelen?
In de meeste gemeentes kunnen de afgedankte zonnepanelen door de leverancier van de panelen of door jezelf ingeleverd worden in de milieustraat. Daarnaast zijn er een aantal zonnepanelenproducenten lid van PV Cycle. Dit is een Europese non-profit organisatie die gespecialiseerd is in batterijen, omvormers en zonnepanelen recyclen. Producenten betalen lidmaatschapsgeld aan PV Cycle, dit is wel afhankelijk van de productie van de producenten.
Hierdoor kan PV Cycle de afgeschreven zonnepanelen volgens de Europese richtlijnen recyclen. Naast PV Cycle bestaat er een Nederlandse recycling initiatief genaamd Zonne-energie Recycling Nederland. Deze stichting houdt zich vooral bezig met het milieuvriendelijk verwerken van oude panelen en omvormers.
Hoe worden zonnepanelen gerecycled?
Recycling van zonnepanelen wordt gedaan door alle onderdelen van het paneel los te halen. Hierna worden de verschillende materialen van het paneel gescheiden wat ervoor zorgt dat tot wel 95% van een paneel hergebruikt kan worden. Er zitten genoeg waardevolle materialen in een zonnepaneel, die eenvoudig herbruikt kunnen worden.
Waardevolle en recyclebare materialen
Een groot onderdeel van een zonnepaneel is voornamelijk glas. Naast glas bestaat een paneel ook uit kunststof, koper, aluminium en silicium. De meeste van deze materialen zijn goed te recyclen. Glas wordt hetzelfde hergebruikt als wanneer je glas in glasbak gooit. Het kan namelijk omgesmolten worden naar bijvoorbeeld potten en flessen.
Gescheiden of toch niet?
Bij het recyclen kunnen de verschillende materialen gescheiden worden en wordt het materiaal gesorteerd per grondstof. Op deze manier kunnen alle bruikbare materialen hergebruikt worden.
Het grootste deel van de afgedankte panelen worden in de praktijk echter simpelweg versnipperd en gebruikt om beton of isolatiemateriaal te maken zoals bijvoorbeeld vloerisolatie. Het meeste hergebruikte materiaal van een zonnepaneel wordt niet gebruikt in de zonnepanelen industrie, maar er buiten.
Onderdelen van een zonnepaneel
Een zonnepaneel bestaat uit verschillende bestanddelen. Zonnepanelen bestaan uit:
Silicium
Silicium is het hoofdbestanddeel van zand. Dit materiaal is eenvoudig te herbruiken en wordt vaak gesmolten met nieuw silicium voor nieuwe zonnepanelen.
Glas
Glas wordt op dezelfde manier herbruikt als het glas dat je in de glasbak weggooit. Het glas wordt opnieuw gesmolten en daar worden dan bijvoorbeeld glazen, potten of flessen van gemaakt.
Aluminium
Aluminium in panelen kan vaak helemaal gerecycled worden. Aluminium wordt omgesmolten en kan zo oneindig opnieuw herbruikt worden.
Koperdraden
Koperdraden kunnen vaak opnieuw gebruikt worden in nieuwe panelen als kabel of als koperdraad.
Worden omvormers ook gerecycled?
Om de opgewekte zonne-energie van de zonnepanelen om te zetten naar bruikbare wisselstroom maak je gebruik van een omvormer bij de zonnepaneleninstallatie. Omvormers zullen na een bepaalde tijd vervangen moeten worden. Ook omvormers zijn namelijk recyclebaar.
Een omvormer wordt net zoals andere elektrische apparaten gerecycled. Dit betekent dat de bruikbare materialen er uit worden gehaald, waarbij de overgebleven delen vermaald worden. Daarna worden deze deeltjes opnieuw gesorteerd op bruikbare onderdelen. Deze overgebleven deeltjes worden daarna gesorteerd per grondstof. Op deze manier kan alles van een omvormer opnieuw herbruikt worden.
Wat zegt de wet over het recyclen van zonnepanelen en omvormers?
Om te voorkomen dat zonnepanelen niet eindigen op een grote afvalberg, zijn er binnen de wet een aantal regels opgesteld waar aangehouden moet worden:
Er is in Europa een recycling programma. Dit is een recycling programma waarbij kopers van zonnepanelen een verwijderbijdrage moeten betalen. Van deze bijdrage kunnen de zonnepanelen aan het einde van de levensduur gerecycled worden.
Alle elektronische producten voldoen aan de WEEE wetgeving. Dit staat voor Waste Electrical and Electronic Equipment. Hierbij is het belang dat er een financiële regeling is om oude zonnepanelen of andere producten op een goede manier te verwerken.
Kun je zonnepanelen recyclen?
Zonnepanelen kunnen zeker gerecycled worden. Het zijn de best recycleerbare producten van al het elektronische afval. Zonnepanelen zijn dus niet alleen maar goed voor het milieu, ze kunnen daarnaast bijna volledig herbruikt worden.
Waarnaartoe met oude zonnepanelen?
In Nederland is het verplicht om zonnepanelen apart in te leveren. Als je nieuwe zonnepanelen laat leggen worden de oudere panelen meegenomen door de installateur. Als je een los paneel hebt, dan kun je deze zelf naar de milieustraat van de gemeente brengen. Deze lever je dan in bij Elektronica-afval.
Hoeveel procent van een zonnepaneel is recyclebaar?
Het recyclen van zonnepanelen wordt gedaan door alle onderdelen los te halen. Er zitten namelijk genoeg waardevolle onderdelen in een zonnepaneel. Deze verschillende bruikbare onderdelen worden gescheiden waardoor er tot wel 95% van het paneel hergebruikt kan worden.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepanelen aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepanelen specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepanelen specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepanelen Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 144 | Energie Besparen In Huis! Verbouwkosten.com 08:52
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepaneel offerte ►