Door het na isoleren van de muren kun je besparen op de gasrekening en wordt het huis droger en prettiger.
Besparen door het na isoleren
Tegenwoordig is de na isolatie van de spouwmuur een praktische oplossing om te besparen op de energiekosten. Bekijk de na isolatie offerte
Inhoudsopgave:In de onderstaande video zie je hoe goed de wollen na-isolatie in de spouw blijft zitten en niet uitzakt. Dit heb ik gefilmd bij een verbouwing en daarbij is dit perfect te zien:
Bestaande woning
Aangezien duurzaamheid steeds belangrijker blijkt, is isolatie een veel gekozen eerste stap om zelf bij te kunnen dragen en ook nog eens energiekosten te besparen. Feitelijk zijn er 3 manieren van het na isoleren van muren.
Wat is na isoleren van de spouwmuur?
Het na isoleren van spouwmuren zorgt voor een besparing op de stookkosten, een warmere binnentemperatuur en een betere geluidsisolatie tussen binnens en -buitenshuis. Vroeger ging het nog weleens mis met het na isoleren van spouwmuren, maar tegenwoordig zijn zowel de technieken als de bedrijven beter en professioneler geworden. Tegenwoordig hoor ik nooit meer dat het mis gaat.
Hoe werkt na isoleren van de spouwmuur?
Het na isoleren van de spouwmuur kan door middel van het inblazen van een materiaal in gaatjes die geboord worden op een paar plekken in de gevel.
In deze video van circa 5 minuten zie je exact hoe een vrijstaand huis na wordt geïsoleerd met glaswol:
Met de juiste apparatuur en kennis zie je dat het een simpele klus is. Je kunt dit ook zelf doen maar aangezien er vochtproblemen kunnen ontstaan als er iets fout wordt gedaan ken ik eigenlijk niemand die het echt zelf doet.
Daarnaast is het bij een professioneel bedrijf een klus vaneen dag of zelfs minder, terwijl je hier zelf dagen mee bezig bent en misschien daarna zelfs met problemen tot gevolg. Dit is voor mij typisch zo’n klus die ik niet zelf zou doen, en dat zeg ik niet vaak. Een keuken plaatsen (als je een keuken gaat plaatsen bekijk dan ook de keuken calculator), een wand stuccen, kunststof kozijnen plaatsen of je eigen vloer leggen zou ik bijvoorbeeld eerder zelf doen dan na-isoleren.
Wat is de reden van deze informatie over het na isoleren?
Het zijn er eigenlijk 2. In principe wilde ik graag al het onderwerp gaan beschrijven, en als tweede kreeg ik een mail van een leverancier die vond dat na isolatie met glaswol onderbelicht wordt op onze website.
We willen altijd de particuliere woningbezitter de allerbeste informatie geven en een duurzame verbouwing heeft sowieso altijd de voorkeur boven een ‘normale’ verbouwing, daardoor was de keuze dus al snel gemaakt.
We maken een onafhankelijk advies over het na isoleren met glaswol. Dit advies dus.
Waarom vond het bedrijf dat het onderbelicht wordt?
Het is eenvoudig. Door het verhaal dat mensen lezen op internet en horen van de verkopers van parel isolatie zijn mensen blijkbaar niet bepaald fan van hun product. Dat is de reden om op de bres te springen en te gaan vertellen over de voordelen van de na isolatie met glaswol, in dit geval Knauf Supafil.
Vanwege onafhankelijkheid laten we bedrijfsnamen altijd achterwege. De informatie is echter wel interessant met goede punten en punten die verduidelijking nodig hebben.
Dit is het antwoord dat ik kreeg op mijn mail:
Op verzoek hieronder de belangrijkste kenmerken van na-isolatieglaswol. Ik noem dit nadrukkelijk zo, omdat een groot deel van mijn parelverkopende conculega’s de wildste verhalen over glaswol vertelt om de klant bang te maken voor het meest toegepaste materiaal in de na-isolatiesector.
De kenmerken van Knauf Supafil (thans de enige toegepaste na-isolatieglaswol):
– HR++ (λd=0,034W/mK);
– Onderhoudsvrij
* uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat van inzakken geen sprake is, het is in ieder geval niet meetbaar, zowel in lab als praktijkopstelling/EN ISO 8990;
– HR++materiaal met de laagste wateropname
* Toelichting: dit blijkt uit onderzoek van Universiteit van Gent omtrent kwaliteiten van na-isolatiematerialen/ Tetra eindrapport Universiteit van Gent).
– Enige HR++materiaal met brandklasse A1 (=onbrandbaar);
* Toelichting: Supafil is de enige minerale stof, terwijl alle andere kunststoffen zijn
– HR++materiaal met de hoogste akoestische isolatie;
* Toelichting: Supafil is het materiaal met het hoogste soortelijk gewicht
– Enige HR++materiaal met Eurofins ‘gold’label (eurofins is europese standaard voor binnenluchtkwaliteit);
* Toelichting: Supafil is de enige minerale stof (= geen uitstoot), terwijl alle andere kunststoffen zijn (= minimaal enige uitstoot)
– Het materiaal met de laagste impact op milieu
* Toelichting: gemaakt van gerecycled glas en zelf ook weer volledig te recyclen tot een nieuw glasproduct.
– Geen kunststof, dat per definitie een hogere milieubelasting heeft.
Samengevat hebben parels en glaswol, mits correct aangebracht, dezelfde thermische isolatiewaarde en zijn beide onderhoudsvrij. Parels kunnen in meer spouwmuren worden toegepast dan glaswol (namelijk vanaf 30mm i.p.v. 40mm).
Op de punten brandveiligheid, akoestiek, wateropname, binnenluchtkwaliteit en milieu heeft glaswol een blijvende voorsprong (hoewel de kunststofparel aan de gestelde bouwnormen voldoet). Deze voorsprong is blijvend vanwege de aard van de grondstof, namelijk de verschillen tussen een mineraal en een kunststof.
Ik heb niet een directe voorkeur maar in de mail staan twee zaken die mij boeien, namelijk: wateropname en luchtkwaliteit.
Dit vraag ik me af:
Op de punten wateropname en binnenlucht-kwaliteit heeft glaswol een blijvende voorsprong: dit snap ik niet goed. ‘Wat is precies het voordeel op deze 2 punten en heb je bronnen daarvan? Bedankt.’
Hierop is nog geen antwoord gekomen. Ik wilde deze informatie delen maar moet erbij zeggen dat het van een leverancier/ aanbrenger afkomt. Dat is niet verkeerd maar het kan natuurlijk gekleurd zijn aangezien je een bakker ook niet zijn eigen brood laat keuren.
Naschrift nadat er wel reactie is gekomen.
Mailinhoud:
Voordeel wateropname: Niet zozeer een voordeel, maar een voorsprong. Zowel parels als wol voldoen aan de bouwnormen van maximaal toelaatbare wateropname. Meerdere/veel parelverkopers maken de klant echter bang met het door hun gepresenteerde feit dat wol water opneemt en dat je daardoor vochtdoorslag en/of schimmel krijgt.
Tegen deze onzin/pertinente leugen moeten wij ons als wolverkopers al jaren verdedigen. Als de emotie van de klant (angst) eenmaal is bewogen, dan valt het met rationele weerlegging bijna niet te veranderen. Zoals vermeld in de toelichting, is de bron hiervan de Universiteit van Gent.
Het rapport (verkorte versie) heb ik nu als bijlage toegevoegd aan deze e-mail (zie pag. 15). Het volledige rapport is na te lezen (in het bijzonder pag. 15+16).
Voordeel binnenluchtkwaliteit: Hoe minder een materiaal uitstoot/uitgast, des te schoner de lucht die je inademt, des te gezonder. EPS is niet gevaarlijk ongezond, het voldoet immers aan de gestelde normen. Feit is dat EPS een kunststof is. Feit is dat een kunststof niet stabiel is en dus een uitstoot heeft. Mineralen hebben geen uitstoot. Dat is ook de reden dat Eurofins, wat betreft na-isolatiematerialen, alleen aan Supafil (=minerale glaswol) het gold-label heeft toegekend. (bron: eurofins / eurofins indoor air comfort certified product). (enkele jaren geleden is er veel ophef geweest over de uitstoot van purschuim en de gezondheidsrisico’s.
Iets anders dan eps, maar ook een kunststof.
Mijn mening:
Punt 1: wateropname. Dit is dus ietwat anders dan ik begreep in het begin. Het woord voorsprong kan ik niet echt plaatsen. Voldoen aan de eisen wil niet per se zeggen dat het geen vocht opneemt. Het is daarentegen geen groot bezwaar.
Wol neemt nu eenmaal iets meer water op. Het zal geen zompig gebeuren worden maar EPS is hierin beter.
Punt 2: binnenluchtkwaliteit. Kunststof vormen is inderdaad een chemisch (niet-duurzaam) proces. Wol is beter. De kreet ‘kunststof niet stabiel is’ kan ik niet plaatsen. Pur is wel degelijk iets anders dan EPS dus die vergelijking gaat hier niet op.
Conclusie
Uiteindelijk is zowel wol als EPS een goed materiaal om de gevel na te isoleren. Ik begrijp het gevecht tussen de beide materialen eigenlijk niet zo goed maar schijnbaar het leeft het wel. Zo zal ook een tegelzetter beweren dat een onbetegelde (maar waterdicht behandelde) badkamer niet mogelijk is, terwijl dat al veel toegepast wordt.
Aangezien beide manieren van na isoleren goed zijn is geen van de methodes fout. In het kort: zowel EPS als wol na isolatie zijn goed.
Vergelijken
Je kunt beide methoden kiezen om te laten na isoleren. Een vergelijking maken van offertes laat ook het prijsverschil zien en samen met al deze info heb je dan alles wat je nodig hebt om een keuze te maken. Zo hebben we alle info voor je op een rij. Van de dakkapel calculator, isolatie kiezer tot en met het later opnieuw isoleren van woningen.
Binnenkant
Voor ongeveer 20 a 30 euro per m² kun je de muur vol laten spuiten met isolatiemateriaal. Maar het na isoleren van de muren kan ook vanaf de buitenkant of vanaf de binnenkant.
Zonder spouw
Wanneer er geen spouw is dan zal je vanaf de binnenzijde of buitenzijde de isolatie aan moeten brengen. Wanneer er geen mogelijkheid is om de spouw te laten volspuiten en als de buitenzijde van deze muur hetzelfde uiterlijk moet hebben, rest nog de binnenmuur.
Tegen geluidsoverlast
Dit kan door isolatiemateriaal met een rachelwerk aan de binnenzijde aan te brengen. De kosten hiervan zijn hoger dan bij het laten volspuiten van de muren als spouwmuurisolatie maar een bijkomend voordeel is dat eventuele scheuren in muren direct afgewerkt worden. Een ander voordeel is dat deze isolatie ook tegen geluidsoverlast helpt.
Na-isoleren
Het na-isoleren van muren wordt meestal bedoeld in het licht van een muur isoleren die geen spouw heeft, zoals hier in de video. Dan wordt meestal aan de binnenzijde een voorzetwand gemaakt.
Na-isoleren voordelen
Het na-isoleren heeft een aantal voordelen maar ook een aantal nadelen. Een van de redenen om het niet te doen zijn het kleiner worden van de ruimtes in huis:
- Je kunt dit zelf doen als je de tijd hebt
- Je hebt geen bouwvergunning/ omgevingsvergunning nodig
- Het verandert het uitzicht van de woning van de buitenzijde niet.
- Het is snel aan te brengen en het uitvoeren van de werken neemt slechts één à twee dagen in beslag als je het laat doen
- Het is een goedkope en doeltreffende manier om een bestaande woning energiezuiniger te maken
Met PUR
Tegenwoordig zie je als materiaal voor het na isoleren van de muren het meeste EPS korrels. Deze isoleren heel goed, zijn goedkoop en zijn geheel vochtbestendig. Na isoleren met PUR is niet de meest gekozen methode en ook niet direct te adviseren.
Na-isoleren mogelijkheden
Zoals gezegd is het na-isoleren vaak in de context gebruikt van een isolatiewand aan de binnenzijde van de gevel aanbrengen. Ook kun je dus de de muren laten volspuiten (wat veel gebeurt) net als bij spouwmuurisolatie.
Vraag over de na isolatie
Vocht na isolatie, specifieker na spouwmuurisolatie kan voorkomen en vooral vroeger was dit een probleem en daar kreeg ik een vraag over. Want wat kun je doen om vochtproblemen te voorkomen bij het vullen van de spouw?
Vocht na isolatie
Harrold had een vraag die meerdere verbouwers hebben over spouwmuurisolatie. Want vroeger hoorde je jaarlijks op een verjaardagsfeestje wel een probleem verhaal wanneer mensen hun spouw hadden laten vullen.
De vraag van Harrold is de volgende:
“Peter ik heb een vraag
Ik ben bezig met een grote renovatie van een jaren 30 huis.
De kap wordt vernieuwd met rc 4.5 unidek.
Vloer wil ik eveneens isoleren tot rc 4.5 en de kruipruimte verwijderen.
De muren hebben een lege spouw van plm 6 cm.
De muren wil ik van binnenuit isoleren met plm 7 cm pir.
Helaas kom ik daar niet overal bij door de bouw van het huis dus dit kan plm 90% goed.
De vraag is of het dan nog zinvol en verstandig is om de spouw alsnog te vullen met isolatie?
Ik ben bang voor vocht en andere problemen. En ik ben niet overtuigd van de zin ervan?
Bovendien is de spouw door de jaren heen niet helemaal schoon van vuiligheid…
Denk jij dat dit in mijn situatie iets oplevert?
Ik hoor je graag! Vriendelijke groeten, Harrold”
De vraag van Harrold past in dat oude probleem van vocht na het vullen van de spouwmuur. Vroeger waren de technieken minder goed en sommige bedrijven zagen ook een beetje ‘snel geld’ door zomaar wat in de spouw te spuiten zonder goed onderzoek. Inmiddels is de kwaliteit beter en komt dit nauwelijks nog voor zodat vochtbestrijding minder nodig is.
Voordat ik er goed antwoord op kan geven heb ik wat meer vragen:
- waarom wil je ze van binnen isoleren?
- Hoe vuil is de spouw?
- Waarom wil je niet alleen de spouw vullen?
- Wat is je doel met het vullen van de spouwmuur?
In afwachting van de reactie van Harrold.
Veelgestelde vragen
Is spouwmuur na isoleren nog interessant?Offerte
Wil je precies weten wat voor Spouwmuurisolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Spouwmuurisolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Spouwmuurisolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Spouwmuurisolatie Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 92 | Huis Isoleren En Verbouwen Verbouwkosten.com 16:56
- Verbouwen 30 | Isoleren Huis En Besparen! Verbouwkosten.com 12:11
- Verbouwen 12 | Spouwmuurisolatie Tips Verbouwkosten.com 14:23
- Verbouw 8 | Vloerisolatie Tips Verbouwkosten.com 14:16
- Verbouw 4 | Vloerisolatie Verbouwkosten.com 14:24
Externe bronnen:
of bekijk de spouwmuurisolatie offerte