Wij zijn sterk voorstander van een nul energie woning. Daarvoor moet wel een en ander gebeuren naast alles isoleren. Denk aan zonnepanelen, warmtepomp, zonneboiler, passieve maatregelen en/ of driedubbele beglazing..
Nul energie woning
Gelukkig denkt Europa mee met maatregelen om het huis energiezuiniger te maken voor de Nul energie woning.
In Parijs ging de eenentwintigste jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties van start: de zogenaamde COP21. COP staat voor de Conference of Parties; hierbij kwamen alle partijen die onderdeel uitmaken van het UNFCCC, het klimaatverdrag van de Verenigde Naties, bijeen. De conferentie duurde tot en met 12 december en mondde uit in een nieuw klimaatverdrag.
Onlangs stemden de bijna 200 deelnemers in met een nieuw bindend klimaatakkoord. Daarmee moet de uitstoot van broeikasgassen worden teruggedrongen en de opwarming van de aarde worden beperkt tot maximaal 2 graden, met 1,5 graad als streefwaarde. De nul energie woning verbruikt dus helemaal geen energie en met alle woningen zet dat behoorlijk wat zoden aan de dijk.
Minder energie verbruiken thuis
In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw kwamen klimatologen tot de conclusie dat de aarde opwarmt. Al snel werd een verband ontdekt tussen deze opwarming en de toename van CO2 in de atmosfeer. In dit klimaatverdrag staat beschreven dat de partijen samen moeten werken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen om daarmee de opwarming van de aarde tegen te gaan. Alle gebouwen bij elkaar verbruiken veel fossiele brandstoffen. Om dat tegen te gaan moeten ze veranderd worden naar extreem goed geïsoleerde en geventileerde gebouwen die hun eigen energie opwekken.
Praktische invulling
Dit lijkt allemaal de ver van mijn bed show maar feitelijk kunnen we dit bereiken met spouwmuurisolatie, vloerisolatie en zonnepanelen en dergelijke. Ieder gezin moet op zijn manier mee doen om dit te kunnen bereiken.