Dakpannen zijn al lange tijd de favoriete keuze voor hellende daken. Dakpannen zijn betrouwbaar en bieden een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Of je nu van plan bent om nieuwe dakpannen te laten leggen of zelf te doen, hier ontdek je hoe je dit het beste kunt aanpakken. Bekijk de dakpannen offerte
Zelf leggen van de dakpannen
Je eigen dakpannen leggen op je huis, schuur of garage: hoe doe je dat en wat zijn de kosten? Het leggen van dakpannen op een woning of schuur is een belangrijke taak, want het dak beschermt ons tegen het wisselvallige weer. Het eerste stukjes dakpan bijvoorbeeld heeft veel te doorstaan. Als je zelf dakpannen gaat leggen, is het cruciaal om goed te begrijpen wat het inhoudt. Als je ervoor kiest om zelf de benodigde materialen online aan te schaffen, kun je meteen tot wel 40% besparen op de totale kosten van het project.
Stappenplan zelf dakpannen leggen
- Stap 1: Voorbereiding en planning
Controleer of je de benodigde vergunningen hebt om dakpannen te leggen, afhankelijk van jouw locatie en type gebouw.
Verzamel alle benodigde materialen en gereedschappen, waaronder dakpannen, panlatten, spijkers, hamer, meetlint, zaag, veiligheidsuitrusting zoals een helm en veiligheidsharnas. - Stap 2: Oude dakbedekking verwijderen (indien nodig)
Als er al een oude dakbedekking is, moet je deze voorzichtig verwijderen voordat je nieuwe dakpannen kunt leggen. Zorg ervoor dat het dakoppervlak schoon en glad is. - Stap 3: Plaatsen van panlatten
Bevestig horizontale panlatten op het dakoppervlak. Deze latten vormen de basis waarop de dakpannen worden bevestigd. Zorg ervoor dat de panlatten waterpas liggen en voldoende ruimte bieden voor de dakpannen. - Stap 4: Eerste rij dakpannen plaatsen
Begin aan de onderkant van het dak en plaats de eerste rij dakpannen. Zorg ervoor dat ze stevig op de panlatten rusten en goed zijn uitgelijnd. Bevestig de dakpannen met spijkers, maar let op dat de spijkers niet door de pannen heen gaan. - Stap 5: Volgende rijen leggen
Plaats de volgende rij dakpannen bovenop de eerste rij. Zorg voor een overlap tussen de dakpannen om een goede waterdichtheid te garanderen. Dit wordt meestal aangegeven door de fabrikant van de dakpannen. - Stap 6: Randen en hoeken
Bij randen en hoeken moeten de dakpannen vaak worden bijgesneden om goed te passen. Gebruik een zaag om de pannen op maat te maken, zodat ze goed aansluiten op de vorm van het dak. - Stap 7: Ventilatie en nok
Zorg voor voldoende ventilatie door ventilatieopeningen te plaatsen volgens de specificaties van de fabrikant. Plaats de nokpannen bovenop het dak om de nok af te dekken. - Stap 8: Controle en afwerking
Loop het hele dakoppervlak na om te controleren of alle dakpannen stevig zijn bevestigd en goed zijn uitgelijnd. Controleer ook op eventuele lekken.
Onthoud dat het leggen van dakpannen vakmanschap vereist. Als je niet zeker bent van je vaardigheden, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen. Veiligheid is altijd de prioriteit, dus zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt tijdens het hele proces.
Dakpannen leggen: wat bepaalt de prijs?
De kosten voor het leggen van dakpannen variëren op basis van verschillende factoren:
Type dakpannen:
Er bestaan diverse soorten dakpannen in verschillende maten. Elke variant heeft unieke voordelen en nadelen, en een eigen prijskaartje.
Nodige bevestigingsmaterialen:
Het materiaal dat wordt gebruikt om de dakpannen vast te zetten, kan eveneens de kosten beïnvloeden. Bij hogere daken is het wellicht nodig om een steiger te huren en extra veiligheidsmaatregelen te treffen voor de dakdekker. De eventuele bijkomende kosten hiervan worden aan jou doorberekend.
Complexiteit van het dak:
Een dak met weinig hoeken en eenvoudige vormen is doorgaans sneller en makkelijker te leggen dan een dakconstructie met allerlei hoeken, dakramen en andere complexe structuren.
Arbeidskosten:
De kosten voor de arbeid kunnen variëren afhankelijk van de locatie, de ervaring van de dakdekker en het bedrijf dat de diensten aanbiedt.
Toegankelijkheid van het dak:
Indien het dak lastig te bereiken is, kunnen dit extra arbeidsuren en -kosten met zich meebrengen. Een gemakkelijk bereikbaar dak kan het werk efficiënter maken.
Dakafmetingen:
De grootte van het dak heeft invloed op de kosten, aangezien een groter dak meer materiaal en arbeid vereist.
Extra elementen:
Wanneer je extra elementen zoals dakkapellen, schoorstenen of dakramen wilt integreren, kan dit de complexiteit van het werk verhogen en de kosten doen stijgen.
Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende dakdekkers om een nauwkeurig beeld te krijgen van de kosten die specifiek van toepassing zijn op jouw situatie. Zo kun je weloverwogen beslissen en rekening houden met zowel de prijs kwaliteitsverhouding als prijs.
Dakpannen leggen: welke soort dakpannen kies je?
Als je van plan bent om dakpannen te kopen, is het goed om te weten dat er verschillende opties beschikbaar zijn. De keuze die je maakt, heeft een grote invloed op de prijs voor het leggen van dit soort dakpannen op jouw dak. Er zijn twee hoofdsoorten om uit te kiezen: betonnen dakpannen en keramische dakpannen. Naast deze twee opties zijn er ook andere soorten dakpannen beschikbaar.
Bijvoorbeeld dakpannen met geïntegreerde zonnecellen (zonnepannen), OVH dakpannen en glazen dakpannen. Deze laatste twee opties zijn relatief nieuw en zie je nog niet veel. Als je op zoek bent naar milieuvriendelijke manieren om je huis te verwarmen, zijn dit mogelijkheden die je kunt overwegen.
Betonnen pannen leggen
Betonnen dakpan is de meest betaalbare variant van dakpannen en zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. Naast de kosteneffectiviteit en kleurvariaties hebben betonnen dakpannen nog een ander belangrijk voordeel: ze zijn bestand tegen schommelingen in temperatuur. Ze zetten niet uit bij warmte en krimpen niet bij kou, wat betekent dat je dak te allen tijde beschermd is tegen regenwater.
Wanneer je overweegt om betonnen dakpannen leggen is het goed om stil te staan bij enkele nadelen. De levensduur is met ongeveer dertig jaar korter dan die van keramische dakpannen, die ongeveer vijftig jaar meegaan. Bovendien zijn betonnen dakpannen gevoelig voor de groei van mos en algen. Gelukkig is hier een oplossing voor. Door een coating op de betonnen dakpannen aan te brengen, wordt het oppervlak gladder. Hierdoor blijven ze langer vrij van mos en algen.
Keramische dakpannen leggen
Veel woningen zijn uitgerust met keramische dakpannen. Dit is begrijpelijk, aangezien deze pannen tot wel vijftig jaar meegaan. Het is dan ook waarschijnlijk dat het vervangen van dakpannen niet nodig zal zijn. Hoewel keramische pannen bij aanschaf iets duurder zijn dan betonnen varianten, vergt het daarna eigenlijk weinig onderhoud.
Als je kiest voor keramische dakpannen met een glazuurlaag, kan de levensduur van je speciale dakpannen zelfs oplopen tot wel 100 jaar. De gladde bovenlaag biedt bescherming tegen algen en mos. Door regelmatig onderhoud te laten uitvoeren door een vakman nadat de dakpannen zijn gelegd, kun je er een leven lang plezier van hebben.
Keramische dakpannen zijn eveneens geschikt voor daken met afwijkende vormen. Ze zijn kleiner dan betonnen dakpannen, wat betekent dat de dakdekker ze op verschillende manieren kan plaatsen.
Waar dient de nokplank voor?
De nokplank die je aan het begin als gids hebt gebruikt, vormt de basis van de nok van je dak. Daarom moet je deze eerst zorgvuldig omwikkelen met een speciaal materiaal dat bekend staat als aluminium nokrol.
Nadat je de dakpannen op beide zijden van het dak hebt geplaatst, kun je beginnen met het aanleggen van de nok.
Het leggen van dakpannen in de nok is eigenlijk een vak apart. Hier worden de verschillen duidelijk zichtbaar als je het dak niet volledig gelijk hebt gelegd.
Het aluminium nokrol bevestig je stevig op de nokplank. De randen vallen dan over de eerste onderste rij dakpannen heen, idealiter in een strakke, rechte lijn. Onder de nokrol bevindt zich een zelfklevende strook aan beide zijden. Hiermee creëer je al voordat de nok wordt geplaatst een waterdichte afdichting.
Voordelen nieuwe dakpannen leggen
Natuurlijk zorgt je nieuwe dak met dakpannen ervoor dat jij en je eigendommen weer optimaal beschermd zijn tegen de wisselende weersomstandigheden in Nederland. Maar er zijn nog meer praktische voordelen waar je van kunt profiteren:
- 1. Dakpannen gaan een leven lang mee.
- 2. Dakpannen dragen bij aan een brandveilig huis.
- 3. Dakpannen vergen weinig onderhoud, ze zijn zeer gebruiksvriendelijk.
- 4. Dakpannen leggen is snel gebeurd, vaak al binnen één dag.
Schoorstenen en dakranden
Om regenwater en vocht buiten te houden, is het essentieel om schoorstenen waterdicht af te sluiten. Dit wordt gedaan met behulp van daklood. Het is belangrijk om dit lood al tijdens de bouwfase in te metselen, zowel in de schoorsteen als in de dakranden die boven het dak uitsteken.
Bij dakramen die vlak liggen, is het eveneens nodig om ze goed te markeren en voor te bereiden met lood. Het is cruciaal om te benadrukken dat dit werk nauwkeurig moet gebeuren. Anders kunnen er problemen ontstaan.
Dakpannen leggen: bespaartips
Het leggen van dakpannen is een taak die hoogstwaarschijnlijk slechts één keer voor je huis hoeft te gebeuren. Toch is het altijd slim om te kijken waar je kosten kunt besparen bij het aanschaffen en plaatsen van dakpannen.
Gebruikte dakpannen kopen:
Overweeg om gebruikte dakpannen te kopen. Aangezien dakpannen een lange levensduur hebben, is het een goed idee om pannen van een ander dak een tweede leven op jouw dak te geven. Vooral bij oudere huizen kunnen gebruikte dakpannen een authentieke uitstraling toevoegen. Bovendien kunnen gebruikte dakpannen vaak kostenbesparend zijn. Kijk op websites waar tweedehands materialen worden aangeboden of vraag advies aan een professional.
Extra dakpannen aanschaffen:
Bij het kopen van dakpannen is het handig om wat extra exemplaren te kopen. Het kopen van een grotere hoeveelheid dakpannen kan leiden tot kortingen. Ook is het praktisch om extra pannen op voorraad te hebben voor het geval dat vervanging nodig is.
Zelf voorbereidend werk doen:
Als je handig bent, kun je zelf voorbereidend werk verrichten om de kosten van het plaatsen van dakpannen te verlagen. Hoewel het aan te raden is om een professional in te schakelen voor het daadwerkelijke leggen van de dakpannen, kun je overwegen om bepaalde voorbereidende taken zelf uit te voeren. Overleg hierover met de dakdekker om ervoor te zorgen dat je werkzaamheden niet overlappen en om te begrijpen wat je zelf kunt bijdragen aan het proces zonder dubbel werk te doen.
Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen bij het kopen en leggen van dakpannen. Door slimme keuzes te maken, kun je de kosten beperken en toch een duurzaam en effectief dak realiseren.
Dakpannen vervangen
Wanneer je nieuwe dakpannen op een bestaand dak wilt leggen, moet je eerst de oude dakpannen verwijderen en veilig naar beneden halen. Het is belangrijk om tijdens het verwijderen van de oude dakpannen van boven naar beneden te werken.
Daarna is het aan te raden om de onderliggende onderdelen grondig te inspecteren, omdat dit het perfecte moment is om eventuele aanvullende dakwerkzaamheden uit te voeren en mogelijke problemen direct aan te pakken. Hierbij kun je denken aan het opsporen van lekkages, kapotte latjes en slechte of goede dakisolatie.
De verschillende onderlagen
Er zijn verschillende opties voor de onderlaag die je kunt kiezen. In de meeste gevallen zullen aannemers de kosten van de onderlaag meenemen in de prijs voor het vervangen van het dak. Het is echter verstandig om altijd te dubbelchecken, zelfs als je met een aannemer samenwerkt. Enkele veelvoorkomende soorten onderlaag zijn bijvoorbeeld:
Vilt Onderlaag
Dakbedekkers vilt staat ook wel bekend als asfalt-verzadigd vilt. Dit type onderlaag wordt al tientallen jaren gebruikt en is een van de oudste. Het werkt en oogt vergelijkbaar met traditioneel teerpapier, maar het bestaat uit een mengsel van asfalt, bitumen, cellulose en polyester dat doordrenkt is met een waterdichte oplossing. Er zijn verschillende diktes om uit te kiezen.
De dikkere varianten zijn vaak de betere keuze, omdat ze weerbestendiger zijn en beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Dit is een betaalbare optie die vrij eenvoudig te installeren is met basisgereedschap. Het fungeert ook als een effectieve barrière tegen vochtindringing, is flexibel en makkelijk te herstellen. Het heeft echter wel een iets kortere levensduur vergeleken met andere opties, en reparaties zien er mogelijk minder mooi uit.
Synthetische onderlaag
Veel aannemers kiezen vaak voor een synthetische onderlaag als hun standaard product bij het leggen van daken. Deze onderlaag maakt gebruik van slijtvaste kunststoffen zoals polyethyleen of polypropyleen (net als bij een bitumen dak), die doordrenkt worden met asfalt om de duurzaamheid te vergroten. Het is bestand tegen schimmelvorming, heeft hoge elasticiteit en duurzaamheid. Hierdoor blijft het dak waterdicht en veerkrachtig.
Bovendien is het bestand tegen UV-straling en licht, zonder dat het materiaal uiteenvalt. Het vertoont zelden scheuren rond bevestigingspunten en blijft glad na installatie.
Bij de installatie zijn speciale doppen en dopspijkers nodig, in plaats van de gebruikelijke gereedschappen zoals dakspijkers en nietjes. Het kan zijn dat dit materiaal niet voldoet aan bepaalde bouwvoorschriften, omdat het niet gestandaardiseerd is en verschillende fabrikanten het op verschillende manieren kunnen maken. Dit kan gevolgen hebben voor de garantie van je dakbedekking en de verkrijging van een bouwvergunning.
Offerte
Wil je precies weten wat voor dak aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare dak specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de dak specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste dak Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakpannen vervangen offerte ►